İnsan Kaynakları Yönetimi
- ikmeltemakhisar
- 3 Eyl 2021
- 3 dakikada okunur
İnsan Kaynakları dendiğinde aklımıza çoğunlukla mülakatlara giren takım elbiseli insanlar gelir ve sanki bu insanlar bizi strese sokmak için mülakatlara giriyormuş gibi bir algı var. Bu tamamen yanlış. Zira insan kaynakları uzmanlarının veya yöneticilerinin mülakatlarda tek bir amaçları vardır: en doğru adayları seçmek. Eğer hedefinizdeki iş veya staj ilanı için başvuranlar arasında en donanımlılardan biriyseniz fazla endişelenmenize gerek yok. Yapmanız gereken tek şey şirket için en doğru aday olduğunuzu anlatmak. Evet çok küçük detaylar bile bir adayın elenmesi için sebep teşkil edebiliyor ancak bu daha çok birbirine yakın adaylar için geçerli bir durum. Bunu üniversiteye giriş sınavlarına benzetebilirsiniz. Sıralamada birbirine yakın adaylar bırakın yaptıkları netlerin farklı oluşunu, aynı neti yapıp yanlış yaptıkları soruların zorluğuyla sıralanabiliyorlar ve bu minik detaylar adayların meslek yaşamını etkileyebiliyor. O nedenle nasıl ki gerçekten çalışan kişi sınavdan korkmuyorsa gerçekten kendini geliştirmiş, emek vermiş aday da mülakattan korkmamalı.
Bir insan kaynakları uzmanı yanlış kişiyi işe alırsa ne olur? Yeni bir çalışanın işe ve şirkete adaptasyon süresi ortalama 6 aydır. Bu süreden önce çalışanın doğru aday olup olmadığını anlamak güç. Dolayısıyla birini işe aldığınız zaman bir riske de girmiş oluyorsunuz aynı zamanda. Bu risk nedir peki? 6 ay boyunca bu çalışan işi düzgün bir şekilde yapamayabilir, bundan ötürü onun yapamadığı işler meslektaşlarına fazladan iş yükü anlamına gelir. Bu çalışan uyumsuz biriyse diğer çalışanlarla tartışarak veya rahatsız edici şeyler yaparak onların morallerini bozabilir. Bu çalışan, şirkete karalama yoluyla itibar suikasti düzenleyebilir. Tüm bunlar şirketi maddi-manevi ciddi kayıplara uğratır. Dolayısıyla iş pozisyonu için en uygun adayları seçmek elzem bir husustur.
İnsan kaynakları personelleri sadece işe alımla ilgilenmez. Çalışanların huzurunu sağlamak, onları şirkete adapte etmek, çalışanlarla yöneticiler arasında köprü olmak gibi çok sayıda görevi yerine getirir.

İnsan kaynakları bugün ortaya çıkmış bir iş kolu değildir. Sanayi devriminden itibaren artan üretim ve yeni fabrikaların kurulması bu fabrikalarda çalışan bireylerin motivasyonunu sağlama kaygısının güdülmesini ortaya çıkarmıştır. Çalışanların memnuniyetini sağlama ihtiyacı ilerleyen dönemlerde günümüzdeki adı olan insan kaynakları yönetimini doğurmuştur.
İK alanında çalışan bir bireyin pek çok sorumluluğu vardır. Bunların bir kısmını maddeler halinde sıralayacak olursak:
➜ İşletmede kaç kişinin çalıştığı, kimin hangi pozisyonda görev aldığı ve çalışanların niteliği hakkında bilgi sahibi olmak ve bu bilgileri raporlamak
➜ Şirketin iş ilanlarına başvuran adayların özgeçmişlerini incemek, adayın uygun olup olmadığını bildirmek ve başvurusu reddedilen adayları bilgilendirmek
➜ Şirketin iş gücünü ve çalışma alanlarını iyileştirmek
➜ Yöneticilerle çalışanlar arasında ortaya çıkan sorunlarda arabuluculuk yapmak
➜ Çalışanların performans değerlendirmesini yapmak
➜ Mobbing gibi olumsuz olayların önüne geçmek için etkinlik ve eğitimler organize etmek
➜ Çalışanların memnuniyetini sağlamak ve onların verimini artırmak
➜ Çalışanların yıllık izin, yükselme ve emeklilik gibi işlemlerini yapmak
➜ İşletmenin disiplin ve cezai prosedürlerini denetlemek
➜ İşe alma ve işten çıkarma süreçlerini denetlemek
İnsan Kaynakları'nda çalışmak ne gibi yetkinlikler gerektiriyor, bu alanda başarı sağlamak için hangi donanımlara sahip olunmalı? İK çalışanları en başta insana temas ettikleri için iletişim becerilerinin çok kuvvetli olmaları gerekiyor. Bunun içerisine özgüven, empati duygusu, ekip çalışmasına yatkınlık, farklılıklara saygı ve ikna kabiliyeti gibi pek çok sosyal beceriyi katabiliriz. İnsan kaynaklarında çalışan biri proaktif olmalı yani sadece bir problem olunca harekete geçmemeli, o problemi önceden görerek müdahale etmeli. Bunun dışında pek çok meslek için gerekli olan kendini sürekli geliştirmek, değişime ve gelişime açık olmak, olaylara bütünsel bakmak ve stratejik düşünmek yetkinlikleri İK alanı için de önemlidir.

<a href='https://www.freepik.com/photos/business-card'>Business card photo created by yanalya - www.freepik.com</a>
İK Yönetimi bölümünü bitirdiğinizde;
➜ Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığında,
➜ STK'larda
➜ Kurumsal firmalar ve işletmelerin İK bölümlerinde
➜ IK alanında danışmanlık veren şirketlerde (ki bu web sitesinin sahibi olan Meltem Karagöz Akhisar EGEİD adında bir İK danışmanlığı şirketinde çalışmaktadır)
➜ Bordrolama ve Özlük İşleri Alanında
iş bulabilirsiniz.
Ülkemizde 11 üniversitede insan kaynakları yönetimi bölümü vardır. Bu bölüme eşit ağırlık puan türüyle girilmektedir. İnsan kaynakları bölümü tıp, mühendislik, hukuk gibi bölümlere nazaran kazanılması çok daha kolay bir bölümdür. Bu bölüm için puanı en yüksek üniversite olan Yeditepe Üniversitesi'ni bu yıl tam burslu olarak kazanan son kişinin sıralaması 84.345'tir. Ancak bu durum İK Yönetimi bölümünü itibarsızlaştırmaz. Çünkü bir önceki paragrafta da belirttiğimiz gibi bu alanda geniş iş olanakları mevcuttur.
Kaynakça
1) https://uygulamalibilimler.yeditepe.edu.tr/tr/insan-kaynaklari-yonetimi-bolumu
2) https://www.iienstitu.com/blog/insan-kaynaklari-yonetimi-bolumu-is-olanaklari-nelerdir
3) https://www.hotcourses-turkey.com/subject/human-resources/
4) https://iskulubu.com/egitim/bolum-rehberi-insan-kaynaklari-yonetimi-bolumu/
5) https://www.universitego.com/insan-kaynaklari-yonetimi-2021-taban-puanlari-ve-basari-siralamalari/
6) https://www.kariyer.net/ik-blog/yanlis-ise-alimin-sirketinize-maliyeti-nedir/
Enes Buhan-Web Tasarımcısı ve Blog Yazarı
Comments